Cursus Intuitief eten
Cursus Intuitief eten
Met dank aan, Theo Broeren voor het mogen gebruiken van zijn prachtige schilderij www.theobroeren.nl
Waarom INTUITIEF ETEN?
Intuïtief eten Is bedoelt voor een ieder die een haatliefde verhouding heeft met eten, en of zichzelf met hoe je er uit ziet, en of het nu ondergewicht of boven gewicht is alles en iedereen kan hier aan meedoen en word uitgenodigd. we spreken over voeding maar het gaat heel veel dieper om naar jezelf te mogen kijken.
Als je met diëten airmail kon sparen, hadden de meeste van ons al een reis naar de maan en terug bij elkaar verdiend. De wereldwijde markt voor gewichtsverlies,of herstel van gewicht zal naar verwachting tegen 2023 een omzet van dik 232 miljard euro bereiken, meer dan genoeg voor vele maanreizen. Ironisch genoeg lijken we meer respect te hebben voor onze auto dan voor onszelf. Als je je auto regelmatig naar de garage brengt voor een onderhoudsbeurt en hij doet het daarna nog steeds niet ondanks alle tijd en al het geld dat je erin hebt gestoken, zou je dan jezelf de schuld geven?
NEE!!!......
Maar ondanks het feit dat tot 95% van alle diëten mislukt , hebben we de neiging onszelf de schuld te geven in plaats van het dieet. Is dat niet ironisch??....
Wat betekent mislukking precies?
Traditioneel verwijst mislukking naar het feit dat de meeste mensen die aan een dieet beginnen en afvallenen of aankomen niet op hun nieuwe ideale gewicht blijven. Velen worden uiteindelijk zelfs nog zwaarder of vallen terug in het oude ondergewicht (onderzoek laat zien dat tot wel 2/3 uiteindelijk meer aankomt dan ze waren afgevallen). Door ons te richten op gewichtsverlies als de definitie van mislukking gaan we voorbij aan de kern.
Waarom zijn mensen zo gefocust op gewichtsverlies? Waarom hechten we zoveel waarde aan een slanker lichaam? Waarom bepalen mensen hun eigenwaarde aan de hand van wat de maatschappij en de weegschaal zegt?
Het probleem met diëten is dat die stigma (vooroordeel wat leeft bij een bevolking). rond gewicht we zelf in stand houden door niet te erkennen dat er mensen zijn in allerlei soorten en maten, en dat de waarde van ieder persoon uniek is.
In deze cursus wil ik je de nodige handvaten meegeven die er hopelijk toe leiden dat je niet langer jezelf en je lichaam de schuld geeft. Maar of je nu wat voor figuur dan ook hebt, je er gewoon mag zijn
Mooi stukje uit een dagboek van een diëtisten schreef ze.......
Dat artsen hun cliënten doorverwezen omdat ze bv. Hoge bloeddruk-hoog cholesterol-of diabetes waren. Ik als diëtiste schrijft ze, wilde deze mensen dan ook zo goed als mogelijk helpen en ging met hun aan de slag, schreef diëten voor, zetten ze op de weegschaal, en hamerde erop hoe belangrijk het was om af te vallen. Helaas werd ik dan na enige tijd later door een aantal van deze cliënten gebeld met de boodschap dat ze me weer hard nodig hadden. Op de een of andere manier waren ze toch weer aangekomen. In hun telefoontje verontschuldigde ze zich vaak, om wat voor reden dan ook, was het ze niet gelukt zich aan het plan van aanpak te blijven houden. Ze voelde zich duidelijk schuldig en raakte ontmoedigd . Ondanks de "de mislukking" gaven de cliënten volledig zichzelf de schuld. Ze hadden immers vertrouwen in mij als diëtisten, ik was toch immers de geweldige voedingsdeskundige, die hen had geholpen om af te vallen, daarom moesten ze wel iets fout gedaan hebben, niet ik als diëtisten! Mijn goede bedoelingen benadrukte de negatieve ondermijnende opvattingen die mijn cliënten over zichzelf afriepen. Dit alles lijden bij de cliënten naar schuldgevoel en nog meer schuldgevoel, en op dat moment ging er bij mij als diëtisten een knop om en had ik besloten mijn cliënten nooit meer een gevoel van falen en verder emotioneel leed aan te doen.
Want wat ik toen nog niet wist maar naar jaren lang onderzoek gedaan te hebben besefte ik me dat al deze emoties er toe konden lijden dat dit vast kon gaan zitten in het onderbewuste. En dat ik eigenlijk op die manier de cliënten juist het tegenovergesteld van diëten aanreikte.
Dus ik ging me volledig richten dat de focus op gewichtsverlies , geen dieet was maar dat de cliënten leerde het vermogen om weer te verbinden met zichzelf, en leerde lief te hebben met zichzelf en voeding
De sleutel was. En zo kwam ik tot intuïtief eten.
Wanneer de signalen in je lichaam worden gedwarsboomd wanneer je je op gewicht richt, is je aandacht gevestigd op externe signalen zoals portie grootte, samenstelling, punten of calorieën tellen, en ga zo maar door in plaats van op je eigen interne signalen te letten. Daarom noemen we intuïtief eten een interne aangelegenheid. Door je te richten op je dagelijkse vorderingen zoals meer voldoening uit je maaltijd te halen, bewuster eten en bewuster leven krijg je een gevoel van verbondenheid, wat weer kan leiden tot blijdschap en welzijn.
Een kanttekening aan intuïtief eten is wel dat het nog niet iedereen gelijk lukt omdat er nog zoveel mensen last hebben van lijden en slachtofferschap. Maar ook hierin kan ik jullie begeleiden. Mits je dit zelf ook graag opgeruimd wilt hebben natuurlijk!
Intuïtief eten is een raamwerk waarin SELFCARE en BEGRIP, EERBIED en RESPECT voor alle lichamen centraal staat. Ik vind de relatie tussen jou en je lichaam en de relatie die mogelijk ontstaat tussen ons belangrijk, ik sta open voor feedback en ik hoop dan ook dat deze cursus je meer inzicht gaat geven wat het met je doet als je jezelf constant maar op de kop blijft geven, en hoe dit proces je blokkeert zodat , wat je graag zou willen juist het tegenovergestelde laat zijn.
Dus voel je welkom,
Wil je een uitdaging aan gaan om lekker in je vel te komen zitten, en dit alles juist zonder dieet!!!
link dan door naar mijn nieuwe site
Je lichaam als geweldig instrument.